PALYATİF BAKIM
Palyatif bakım klinikleri; günümüzde hayatı zorlaştırıcı ve süreğen hastalığı olan bireylerin, ağrı ve acısının hafifletilmesini amaçlarken, hasta yakınlarının da yaşam kalitesini artırmaya odaklanmıştır.
Palyatif bakım hem tedaviyle ilgili süreçlerden hem de biyopsikososyal modelden oluşan bir bütündür. Bu bütüne ise sürekli hizmet içi eğitimlerle desteklenen çeşitli meslek disiplinlerinden oluşan bir ekiple ancak ulaşılabilir.
Palyatif bakım felsefesinde ölüm normal yaşamın bir parçası ve ölüm sürecinin birey ve aile için büyük bir deneyim olduğu kabul edilmektedir. Bu süreçte amaçlanan hastanın fonksiyonel durumunu artırmak, konforunu sağlamak ve aynı zamanda hasta ailesinin de yaşam kalitesinin artırmaktır. Yaşam kalitesinin artırılması için farklı meslek grupları tarafından oluşturulmuş bir ekiple hizmetin sunulması da temel hedeflerin içinde bulunmaktadır.
Günümüzde palyatif bakım hizmetlerine gereksinim duyan hastaların sayısının artması bu konuda sistemli bir yapılanmayı zorunlu hale getirmiştir. Doğru hastaya uygun bakımı götürme, hastanın gereksinimleri doğrultusunda hasta yakınlarını bilinçlendirme yolu ile hastanın sürekli kontrolü ve takibine ihtiyaç duyulmaktadır. Bir taraftan hastaların şikâyetleri giderilirken, diğer taraftan diğer kaygılar ve sorunlar topluca değerlendirilmekte ve çözüm üretilmeye çalışılmaktadır.
Hastanemizde Verilen Palyatif Bakımın Özellikleri
Hastanemiz 10 yatak, 2 Dahiliye Uzman Hekimi,1 Anestezi Uzman Hekimi, 5 Hemşire, 1 Eğitim Hemşiresi ve 2 personel ile Palyatif Bakım Hizmeti vermekte olup; bakım vericiler kişilerin hastalığına göre ilaç tedavilerini düzenleyebilseler de bu hastaların özellikle öz bakım ve temizlik gibi konularda daha fazla bakıma ihtiyaçları olduğu ve bu ihtiyaçların daha profesyonel kişilerle karşılanması gerekliliği yapılan çalışmalarda ortaya konulmuştur.
Hasta yakınlarının ve onlara bakım veren bakım vericilerin profesyonel hasta bakımının devamlılığını sağlayabilmeleri için palyatif bakım kliniğimizde hasta bakımına ait günlük eğitimler hastaya, yakınına, bakıcısına, ‘’hasta odasında bulunan malzemelerin kullanımı, El ve yüzey dezenfektanı kullanımı, Hijyen, Trekeostomi bakımı, PEG, NG bakımı, Hastanın aspire edilmesi ve bu işlemi ne kadar sıklıkla yapması gerektiği, Kişisel bakımını nasıl yapması gerektiği, İdrar sondası temizliği ve idrar torbasının nasıl boşaltılacağı, Hastaya pozisyon verme ( 2 saat aralıkla ), Kateter bakımı ve pansumanının nasıl yapılacağı, Ev tipi ventilatör kullanımı, Acil durumlar, Beslenme pompasını nasıl kullanacağı, beslenme esnasında hasta pozisyonunun nasıl olacağı ‘’ konularında verilmektedir.